logosr

updated 4:11 PM, Oct 19, 2023 Europe/Bratislava

Optimálna zostava na cestný bicykel pre trénovanie s cyklopočítačom

  • Published in Športovec používa HW SW

01 optimalna zostavaPôvodne tento článok mal byť recenziou modelu Garmin Edge 840. Avšak som si uvedomil, že skutočný a zásadný zmysel moderného trénovania na bicykli nestojí na jednom zariadení. Tak popri odhalení nových vlastností Garmin Edge 840 sa sústredím aj na skutočnosť, ako si za čo najlepšiu cenu zaobstarať to správne vybavenie, aby sa naplno využil potenciál súčasných moderných technológií s pokiaľ možno čo najoptimálnejšou cenou.  Ak vás to zaujíma, poďte si prečítať tento článok.

Optimálna zostava

Pre moderné trénovanie s podloženými údajmi je potrebné merať bežné údaje z cyklopočítača, ale aj srdcovú frekvenciu a výkon cyklistu. Tieto namerané údaje spolu s metrikami spočítavanými v Garmin Connecte a Garmin zariadeniach dajú cyklistovi prehľad o výkonnosti, ako aj návod ako efektívne trénovať.

V súčasnosti ako najvýhodnejšiu kombináciu s akceptovateľnou cenou odporúčam cyklopočítač  Garmin Edge 840, merač srdcovej frekvencie Garmin HRM dual (alebo Edge 840 Bundle) a wattmeter v jednom pedále Garmin Rally RK (RS) 100.

Odporúčané cenové hladiny sú približne: Edge 840 499 eur, HRM Dual 69 Eur, Rally RK100 649 Eur, prípadne kombinácia Edge 840 Bundle 599 Eur s Rally RS100 649 Eur.

Optimálny výber je hlavne v tom, že táto kombinácia ponúkne všetky súčasné metriky a merania, ktoré od Garminu potrebujete. Edge 840 je menším bratom vlajkovej lode Edge 1040, ale so všetkými nabitými funkciami. Veď si ich ich o chvíľu predstavíme. Hrudný pás HRM dual je výhodný, ak predpokladáte v budúcnosti používať inteligentný trenažér a príslušné virtuálne platformy, s ktorými sa zíde komunikácia prostredníctvom Bluetooth. Wattmeter v pedáloch Rally 100 je variant s meračom v jednom pedále. Je ekonomicky výhodnejšia a meranie v pedáloch umožňuje flexibilnú výmenu bicyklov či už z požičovne alebo ak budete robiť upgrade vlastného stroja a wattmeter máte stále k dispozícii. Spracovávanie údajov v Garmin Connect potom umožňuje využívať metriky ako aické spočítanie prahov srdcovej frekvencie a výkonu, detekcia ftp, respiračnú frekvenciu, krivku výkonnosti, Staminu, Sprievodcu výkonom, Climb Pro, Tréningový stav, VO2max, TSS/IF, Účinok tréningu, Tréningový poradca a veľa ďalších veličín ktoré poznáte či sú pre vás nové.

Kto sa  chce v súčasnosti aspoň amatérsky zúčastniť nejakých pretekov alebo maratónov, určite uvíta nástroje, ktoré v kombinácií týchto komponentov sú k dispozícii. Vyššia úvodná investícia sa určite odrazí v lepšej výkonnosti v nasledujúcich sezónach.

Viacerý oblastiam som sa venoval v týchto článkoch

https://www.sportreport.sk/ako-sportovat/pouziva-hw-sw/1005-garmin-climbpro-2-darcek-pre-vrcharov

https://www.sportreport.sk/ako-sportovat/pouziva-hw-sw/986-test-garmin-rally-rs100-200

https://www.sportreport.sk/ako-sportovat/pouziva-hw-sw/985-trenovanie-s-wattmetrom-garmin-rally

https://www.sportreport.sk/index.php/ako-sportovat/pouziva-hw-sw/865-trening-watty-vector

Predstavenie Garmin Edge 840

Ústredným prvkom pre optimálnu zostavu je moderný cyklopočítač. Už to dávno to nie je len merač rýchlosti, vzdialenosti či prevýšenia a záznamu trasy, ale s každou generáciou pribúdajú nové funkcie a metriky, ktoré napomáhajú priamo počas tréningu naplniť vaše ciele.

Nový model uvedený na jar 2023 – Garmin Edge 840 má nasledovné hlavné vlastnosti:

02 edge840bike

Vychádza z konceptu vlajkovej lode Garmin Edge 1040, avšak si zachováva rozumne kompaktné rozmery, aby práca s mapou a navigáciou bola dostatočne použiteľná. Rozmery má 57.8 x 85.1 x 19.6 mm s veľkosťou displeja 4.7 x 3.5 cm.

03 edge840

Na rozdiel od ostatných modelov má plnohodnotné ovládanie dotykom, ale aj fyzickými tlačidlami, ktorých je na prístroji sedem! Teda za extrémneho dažďa či v hrubých rukaviciach namiesto dotykového displeja môžete Edge ovládať tlačidlami. Toto je celkom zaujímavá alternatíva.

Výdrž batérie je podstatne navýšená na 26 až 42 hodín podľa typu používania a v praxi sa to aj potvrdilo. Na prepojenie s počítačom a nabíjanie je použitý USB-C konektor. Inak vie chodiť bezdrôtovo cez wifi, bluetooth a ant+. V predaji je aj verzia Solar.

Kapacita pamäte je 32 GB, teda sa do GPS zmestí nielen predinštalovaná cyklistická mapa Európy. Prostredníctvom Garmin Express si zadarmo môžete nahrať mapu akejkoľvek časti sveta.

Keď už sme pri mapách a satelitných príjmoch, v Edge 840 je najnovší multifrekvenčný GPS (GNSS) so SatIQ funkciou, ktorá podľa kvality príjmu aicky vyberá vhodnú kombináciu satelitných systémov. Presnosť je skutočne výborná, väčšinu času vidíte na ktorej strane cesty sa pohybujete, na ktorých prechodoch pre chodcov krížite cestu. Aj vykresľovanie zákrut je presné.

04 presnost gps

Zo softvérových vlastností v prvom rade musím uviesť, že Edge 840 obsahuje nové používateľské prostredie predstavené pri Edge 1040, ktoré je priamočiarejšie a prináša veľa nových funkcií.

  05 uvodna obrazovka 06 sprievodca vykonom 07 stamina

Veľmi oceňujem takmer kompletnú správu nastavenia cez mobilnú aplikáciu Garmin Connect mobile. Tiež sa vylepšila stabilita spojenia s mobilom. Na úvodnej obrazovke si môžete zobraziť náhľady a widgety s rôznymi údajmi a informáciami ako sú Tréningový stav, VO2max, aktuálna záťaž, počasie, história, navigácie či tréningy. Ak robíte upgrade z predchádzajúceho Edge, pri úvodnej registrácii sa aicky prenesie konfigurácia pôvodného Edge.

  08 konfig 09 zataz 10 udajova obrazovka

Po ukončení aktivity sa vám zobrazia sumárne a štatistické údaje z tréningu a tak hneď viete dopad vašej aktivity na Vás.

  11 po jazde 12 historia

Navigačné funkcie boli prepracované a výpočet trasy je omnoho rýchlejší, prepočítavanie trasy je logickejšie a na pár klikov sa môžete dať navigovať k veľkej databáze užitočných bodov. V prípade navigácie podľa dráhy môžete počas jazdy prerušiť navigáciu, cez mobil nahrať inú dráhu a dať sa navigovať podľa nej a to bez potreby ukončenia záznamu aktivity.

13 draha

Tréningové plány, resp. ich plánovanie je prerobené a zjednodušené s prihliadnutím na kalendár akcií.

14 trening

Komu nestačia desiatky hodín výdrže batérie, môžete dokúpiť a pripojiť externú batériu, prípadne využiť úsporný režim so zobrazením odhadu výdrže.

Samozrejme sú tu k dispozícii aplikácie z obchodu Connect IQ.

A hlavne sú tu oproti predchodcom nové funkcie. Up Ahead funkcia alebo navigačné body popri dráhe – ak máte v rámci naplánovanej dráhy aj navigačné body ako napríklad začiatok či koniec stúpania, miesta občerstvenia či inak dôležité body, Edge vás informuje ako ďaleko a ako dlho ešte pôjdete k týmto bodom.

Aj do Edge 840 je doplnená Trail Forks mapa s obľúbenými trailami.

Tréningový stav si môžete pozrieť priamo v prístroji, výrazne sa vylepšia synchronizácia s viacerými zariadeniami, ak také vlastníte.

15 vo2max 16 rekord

Power Guide / Sprievodca výkonom pri individuálnom tréningu po naplánovanej trase vám presne spočíta a v reálnom čase usmerňuje, akým výkonom máte v tom ktorom úseku jazdiť.

17 power guide 18 power guide

Stamina behom jazdy ukáže, ako čerpáte zo svojich síl a koľko pri takomto štýle jazdy ešte vydržíte.

19 stamina 20 stamina

ClimbPro 2 je novinka, ktorá prišla s uvedená Edge 840. Aj pri voľnom jazdení, bez predchádzajúcich plánov, ak sa priblížite k stúpaniu na asfaltke, poľnej ceste alebo chodníku v mape, Edge vám prezradí aké je pred vami stúpanie, dĺžka, prevýšenie, strmosť a priebeh na mape. Po dojazde v prostredí Connect vám poskytne prehľad, ako ste stúpanie zvládli.

21 climbpro 22 climbpro 23 climbpro

Túto mimoriadne zaujímavú a praktickú funkciu som podrobne popísal v článku https://www.sportreport.sk/ako-sportovat/pouziva-hw-sw/1005-garmin-climbpro-2-darcek-pre-vrcharov

Čo poviete, celkov bohato vybavený cyklopočítač..

V čom je zmysel trénovania s takouto zostavou

Mám už optimálnu zostavu, všetko je namontované a navzájom prepojené. Máte za sebou akú takú teoretickú prípravu o pojmológii, čo jednotlivé názvy znamenajú a asi aká dopad na vás majú.

Som v tejto oblasti neskúsený tak ako začať.

Po každej jazde s touto optimálnou zostavou nájdete na Connecte množstvo informácií a grafov, ktoré sa týkajú aktivity.

24 aktivita1 25 aktivita2 26 aktivita3

26 aktivita3 28 aktivita5 29 aktivita6

30 aktivita7 31 aktivita8

Tieto údaje sa viažu k jazde kde sú vyčíslené všetky namerané hodnoty. Takto si môžete prezrieť a analyzovať celý tréning alebo úseky.

 

Avšak hlavne na začiatku vám tie konkrétne čísla nemusia veľa povedať. Až keď spoznáte a nameriate svoje limity, spoznáte ako intenzívne alebo efektívne ste jazdili.

Pre úplný začiatok s trénovaním s optimálnou zostavou je potrebné, aby sa systém s jazdcom spoznal. Je treba niekoľko jázd, podľa možnosti v rozličných intenzitách a terénoch, aby sa spočítali vaše prahové údaje a aby ste si zvykli na čísla, ktoré sa vám zobrazujú. Tu hrá dôležitú úlohu wattmeter Rally, bez ktorého by ste nemohli vidieť veľkú časť metrík a údajov. Veľa metrík je totiž založených na kombinácii údajov o srdcovej frekvencie s kombináciou údajov o podanom výkone. Hlavne oblasť tréningovej záťaže a pridružených údajov je závislá aj od údajov z wattmetra a pre pochopenie vplyvu tréningu na vašu výkonnosť je kľúčová.

Tak ako tomu rozumieť?

Najlepším začiatkom je navštíviť športového lekára a dať si zmerať svoje parametre, ako sú maximálny tep, anaeróbny prah srdcovej frekvencie, aeróbny prah, VO2max, FTP a prípadne ďalšie údaje. Tými potom môžete nakŕmiť Edge a okamžite po pár jazdách sa začne správna kategorizácia aktivít.

Ak takýmito údajmi nedisponujete, nechajte si všetko spočítať pomocou Edge 840. Je to menej presné, ale časom a jazdami sa dostanete blízko ku skutočnosti. Je však treba občas poriadne zatlačiť a priblížiť sa k maximálnym hodnotám, aby aický výpočet mal správne vstupy.

32 prah 33 prah

Po asi 2 týždňoch dostanete prvú spätnú väzbu, ako ste vykonávali aktivity a aký to má vplyv na vás.

Výpočet zón srdcovej frekvencie a výkonu by sa mal ustáliť a po každej  ďalšej aktivite uvidíte, ako ste sa pohybovali v jednotlivých zónach. To vidíte buď priamo v Edge po aktivite, alebo v Connecte po stiahnutí údajov.

34 zony 35 zony vykonu 36 zony pretek

Tieto údaje je vhodné okamžite skonfrontovať s pocitmi a robiť si poznámky o jazde.  Začnite si všímať aktuálnu záťaž, ktorá napovedá o náročnosti aktivity na vaše schopnosti.

37 samohodnotenie 38 samohodnotenie2 39 samohodnotenie3

40 ucinok treningu 41 ucinok treningu

Prichádza dôležitá fáza, spoznávanie funkcie Stav tréningu (Training status) a VO2max. V kombinácii vynaloženého výkonu s meraním záťaže srdca cez srdcovú frekvenciu sa časom začne vykresľovať krivka s akútnou tréningovou záťažou. Z historických záznamov a údajov z posledných jázd tu uvidíte, ako ste sa pri aktivite namáhali a aký je spočítaný optimálny rozsah námahy. Optimálne je, keď sa pohybujete v rámci zelenej zóny a tá stúpa. Vtedy vám rastie výkonnosť.

Na nasledovných obrázkoch sú uvedené definície, čo jednotlivé pojmy znamenajú. Nápoveda pochádza z prostredia Garmin Connect.

42 treningovy stav1 43 treningovy stav2 44 vo2max

45 treningovy stav4 46 treningovy stav5 47 treningovy stav6

48 treningovy stav 49 zataz cvicenia

S rastom výkonnosti sa posúvajú prahy a zóny srdcovej frekvencie ako aj výkonu a ftp. Ďalším ukazovateľom je VO2max.

50 vo2max  

Pre rast výkonnosti nestačí len predlžovať a zvyšovať záťaž, ale mať pestrý tréning, najlepšie podľa tréningového plánu a rešpektovať zásady trénovania v podobe tréningových cyklov a intenzít.

51 tss

Pri dodržiavaní takýchto zásad váš nárast výkonnosti môže byť vyšší a trvalejší. A stanete sa skúsenejším v oblasti trénovania.

Najneskôr po jednej sezóne s takouto zostavou už spoznáte, aký vplyv má na vás tréning a viete to aj vyčítať z údajov a metrík.

52 treningovy stav rok 53 treningova zataz rok

Takáto zostava vám poskytne skvelú spätnú väzbu ako trénujete a ponúkne čo zlepšovať.

Veľmi dobré tipy ako sa v týchto výrazoch vyznať sú popísané aj na https://blog.garmin.sk/

Mám skúsenosti s jazdením podľa srdcovej frekvencie a merača výkonu

Skúsenosti a historické údaje vám ukazujú vaše schopnosti a výkonnosť. Podľa zdravotného stavu a ambícií sa prirodzene chcete zlepšovať alebo aspoň udržiavať. Prípadne sa plánujete zúčastniť nejakých akcií, kde chcete prísť s najlepšou formou.

Tu príde vhod celý ekosystém Garminu.

Prvou vecou môžu byť tréningové plány.

V prostredí Garmin Connect si viete dať cieľ kedy chcete byť v top forme. A na základe toho si viete zvoliť a dať si vygenerovať tréningový plán. Základné plány sú k dispozícii v Connecte zdarma a stačí pár klikov a viete čo máte každý deň robiť. Ak máte trénera či individuálny plán, viete tieto údaje vložiť do Connectu a po synchronizácii s Edge pred každou jazdou dostanete správny tréningový program.

54 treningovy plan

Pred jazdou po zapnutí Edge 840 sa na úvodnej stránke zobrazí dnešný tréningový plán, ktorý potom stačí len spustiť. Samozrejme, môžete plány aj meniť. Ak už idete podľa tréningového plánu, funguje to tak, že jednotlivé časti plánu sa zobrazujú na displeji a odpočítava sa vám čas koľko ešte máte v tejto fáze stráviť  a čo bude nasledovať, tiež vidíte či napĺňate cieľ tejto fázy. Zvukové signály a info na displeji vás budú riadiť počas celého tréningu.

Po nahratí aktivity do Connectu nevidíte len vaše údaje, ale aj plán ako ste mali jazdiť a okamžite vidíte ako ste naplnili ciele.

Relatívne nová funkcia je Sprievodca výkonom. Vhodný je najmä na individuálny tréning, alebo jazdu či preteky, ktorý chcete absolvovať po naplánovanej dráhe podľa zvolenej záťaže. Najprv si zvolíte ako náročne chcete jazdiť a akú dráhu plánujete. Garmin túto dráhu rozdelí na malé úseky podľa výškového profilu a predpíše vám, akou intenzitou ich máte ísť. Popri tom vás bude aj navigovať. Na rozdiel od bežného tréningu tam nemáte zvukovú signalizáciu, ale je k dispozícii osobitná obrazovka so všetkými potrebnými údajmi.

Pi každej jazde s pulzmetrom a wattmetrom vás so pár minútach Edge 840 informuje o Výkonovej podmienke. Garmin analyzuje vaše tempo, srdcovú frekvenciu a variabilitu srdcovej frekvencie a v reálnom čase vyhodnocuje vašu schopnosť podávať výkon v porovnaní s vašou priemernou úrovňou fyzickej kondície. Po uložení aktivity do Connectu tu uvidíte časový priebeh, ako sa výkonová podmienka menila (a môžete si tento údaj zobrazovať ako číslo na displeji). Takto ľahko odhalíte napríklad únavu.

Funkcia Stamina je skvelá vec na reálne sledovanie, koľko energie vám ešte zostáva. Z historický údajov, vašich parametrov a aktuálnych záznamov v reálnom čase zobrazuje percento vašej „batérie“ a ak pôjdete takýmto úsilím v obdobnom profile, koľko kilometrov ešte zvládnete. Ak viete, ako ďaleko ešte pôjdete, tak ľahko zistíte, či môžete ešte pridať alebo sa radšej šetriť.

ClimbPro2 prišla s Edge 840. Idea bola jasná, Garmin odpradávna mal navigačné funkcie ku ktorým neskôr pridal aj nielen kade ísť ale aj aký profil vás čaká. Nakoniec prišla funkcia ClimbPro, ktorá na známej dráhe vybrala stúpania a tak ste uvideli, kde a aké kopce vás čakajú, vrátane výškového profilu. V stúpaní  vás sprevádzala osobitná obrazovka s profilom kopcov a ukazovala čo vás ešte čaká. To bolo používateľmi natoľko obľúbené, že v Edge 840 Climbro prekopali tak, že ak máte mapový podklad s cestami okolo vás, Edge sám zístí, že príde stúpanie a ponúkne všetko ako pri navigácii. Ak budete chcieť si nájsť v okolí nejaké stúpanie, disponuje obrovskou databázou kopcov a kombinácií ciest. Takto máte podklady, na základe ktorých môžete vyberať a jazdiť profily podľa ľubovôle.

Aj po dojazde Garmin ekosystém zadarmo ponúka viacero analytických nástrojov a parametrov, ktoré ukážu efektivitu a rezervy. Napríklad krivka výkonnosti. Po každej jazde vidíte výkon, ktorý ste vyprodukovali podľa časových rozsahov. Krivka výkonnosti je užitočná pri stanovovaní cieľov založených na výkonnosti pri intervalových tréningoch. Priradením času intervalu k maximálnemu vyprodukovaného výkonu za daný časový rozsah si môžete stanoviť realistické tréningové ciele. 

Ešte hlbšie analytické postrehy vedia dodať parametre ako Normalized power, Training stress score či Intensity factor, aj na základe ktorých dostanete účinok tréningu Training effect,  vďaka ktorej lepšie porozumiete vplyvu tejto aktivity na vašu kondíciu.

55 ucinok treningu1 56 ucinok treningu2 57 ucinok treningu3

Aj preto je v Garmin Connect dôležitá sekcia Reporty. Práve tu nájdete všetky metriky ktoré Edge zaznamenáva a to aj na časovej osi. A o to ľahšie viete sledovať, či toto vaše trénovanie prináša úspech.

Veľa z týchto pojmov je stručne popísané aj v článku https://blog.garmin.sk/garmin-veda-pre-cyklistiku/

Praktické skúsenosti

S meraním srdcovej frekvencie a teórie okolo sa už stretol asi každý. Určite mnohí z vás majú skúsenosti s wattmetrami. Veľkú skupinu však odrádza cena a fakt, že čo potom? Uvidím výkon a čím viac budem tlačiť tým lepšie, ale to viem aj tak. Za tie peniaze to nestojí. A zháňať nejakého trénera, čo ti bude niečo vysvetľovať, to je na mňa už príliš. Toto boli najčastejšie reakcie, keď som spomenul wattmeter kamarátom.

Mám však inú osobnú skúsenosť. Aj preto, že rád skúšam nové veci, keď boli ešte pulzmetre veľmi drahé, tak som zaobstaral merač srdcovej frekvencie, niečo naštudoval a roky som trénoval podľa neho na maratóny. A môžem povedať, že mi to pomáhalo byť aspoň o trochu lepší.

Pred 9 rokmi som preto investoval úspory do wattmetra. To bola ešte úplne iná doba, výstup bol skutočne len číslo a jeden graf a ešte nie veľmi ľahko verejne dostupná metodika a tréningové plány vychádzajúce v podstate z intervalových tréningov. Práve v tej dobe som zo zdravotných dôvodov ukončil maratónske aktivity a z merania výkonu pre maximalizáciu formy som si kontroloval výkon, ktorý mám povolený a aby som si dokázal rozložiť sily na náročnejších jazdách.

Príchodom posledných dvoch generácií Garmin Edge a s nimi nových metrík sa pre mňa ukázali nové možností. Zrazu z takmer prebytočnej výbavy som s pomocou vyššie popísaných metrík dostal do rúk nástroj, ktorý ma aj pri mojich limitoch vedel sprevádzať sezónou a pomáhal mi byť výkonnejším a zdravším.

Veci začali mať väčší zmysel. Meranie a záznamy veličín ako rýchlosť, srdcová frekvencia  a výkon sa premietli do tréningového efektu a tréningového stavu a zrazu som jasne videl, že koľkokrát som to zbytočne preháňal, alebo že stačilo málo a mohlo to byť o dosť lepšie. A to aj za dodržania mojich limitov. Tak som sa začal v posledných sezónach pomaličky zlepšovať a aj samotná cyklistika ma opäť začala viac baviť, keďže som viac stíhal a viacej si užíval. To je jeden aspekt.

Druhý je, že aj z vlastnej skúsenosti rozumiem omnoho viac princípom, ako si dlhodobejšie udržiavať formu a ako napredovať. Obrovská škoda, že už nemôžem absolvovať náročnejšie akcie v bývalej forme. Keby v tej dobe bolo toto k dispozícii, neváhal by som ani na sekundu.

A predsa som  niečo vyskúšal. Vrátil som sa po čase k cyklodovolenkám aj s náročnejšími terénmi a tento rok vyskúšal v rekreačnom tempe aj L'ETAPE v Čechách, na ktorý som sa pripravoval podľa vyššie popísaných plánov.

Vytvoril som si tréningový plán, nastavil niekoľko cieľov a postupne som začal budovať výkonnosť.

Snažil som sa držať predpísaných rozsahov a frekvencie tréningov a bolo krásne vidieť, ako som schopný zvyšovať tréningovú záťaž a ako mi pomaličky rástol aj vo2max. Tiež aj tréningový stav som dokázal držať v produktívnom pásme.

V skutočnosti najprv nenápadne a postupne viac a viac sa mi lepšie jazdilo. Aj keď sa pár vecí skomplikovalo a najmä tohtoročné počasie ma skúšalo, postupne som začal veriť, že môžem stíhať časový limit.

Do jednotlivých jázd som v záverečnej fáze musel vynechávať vysoko intenzívne aktivity ktoré prišli na rad, ale skúšal som párkrát jazdu so sprievodcom výkonom a tam som zistil, že dosahujem vytýčené ciele.  Nie som úplne dôsledný v tréningu a ani ma k tomu nič nenúti a tak mi trocha vadilo, že musím ísť konkrétnu trasu, keď som spontánne dostal chuť na iný okruh.

Tak som postupne prešiel na voľnejšie jazdenie. Vtedy prišla na trh 840 s ClimbPro 2, tak som si tieto novinky vyskúšal dôkladne. Síce sa mi spomalil rast výkonnosti, ale ja som sa už spoliehal na finále. Ladenie formy vo Vysokých Tatrách a vyskúšanie, či som pripravený na akciu. Začal som sledovať Staminu. Stránka s ňou je dostupná pri každej jazde a tak som si začal prispôsobovať vzdialenosť a tempo, aby som dojazdil príjemne unavený. Keď som si k tomu kontroloval watty v stúpaniach, zrazu som dokázal aj väčšie vzdialenosti jazdiť bez výraznejších kríz či zbytočného preháňania.

Na samotný L'Etap som nastúpil v presvedčení, že to zvládnem. Úvod sa rozbehol parádne rýchlo. Nad môj limit. Po 15 km som si povedal dosť, stamina mi začala dávať kratší dojazd, tak treba šetriť palivo.

Dav cyklistov sa postupne preriedil a našiel som si svoj rytmus. Stamina ma ubezpečila, že som už v bezpečí s dojazdom. A pritom sa mi začalo jazdiť podozrivo dobre. Po polovici cesty prišli rozhodujúce stúpania. Nie veľké, ale dali zabrať. Podľa Climb pro strmšie na začiatku. Nahodil som miernejšie tempo voči mne rovným. Paradoxne v polke kopcov som ich začal predbiehať a Edge ma nenapomínal. Začal som hovoriť, kedy to príde, kedy ma to zlomí, dakedy sa mi to stávalo relatívne často. Nezlomilo. Ku koncu som ešte troška pridal nech sa zasa až tak nešetrím a nakoniec som pomerne v čerstvom stave prešiel cieľom. Svoj cieľ prísť v limite som splnil s rezervou.

58 letap letap

Ďalším príbehom bola dovolenka v Dolomitoch. Po naplnení hlavného cieľa prišlo uspokojenie. V tréningu som poľavil a progres sa zastavil. Počas samotnej dovolenky sa mi to vrátilo. Stav kondície spolu s aklimatizáciou na výšku sa postupne zhoršoval a v náročných stúpaniach som narážal na svoje zdravotné limity. Výkonnostná podmienka sa mi počas jazdy začala výraznejšie prepadávať a aj keď som mal Staminu ešte na vysokej úrovni, na konci dovolenky sa dostavila vyčerpanosť. Takže som sa nielen cítil unavený, ale aj metriky v Connecte mi to po dlhší čas vopred naznačovali. Moje ponaučenie teda je, že pred náročnejšími obdobiami je potrebné dodržiavať aktuálne odporúčania a ciele vychádzajúce z metrík a záznamov. Ekosystém Garminu teda nielen ukazuje váš rast ale aj pokles či nedodržanie cieľov. Je na vás potom, aké ponaučenie si vezmete do budúcnosti.

60 dolomity dolomity

Kam ďalej

V tomto článku opisujem podľa mňa optimálnu zostavu s prihliadnutím na cenu a funkčnosť. Samozrejme sa z tejto konfigurácie dá ísť aj vyššie.

Prvá možnosť je mať obojstranné meranie výkonu a rozšírené metriky. Je to vhodné najmä pre mladých a začínajúcich cyklistov, keď sa dajú ešte odstraňovať zlozvyky. Rozšírené metriky totíž odhalia chyby šliapania a celkovú efektivitu prenosu sily na pedál. Ak sa na to sústredíte, viete zvýšiť efektivitu.

Ďalší krok vyššie je obstaranie Edge 1040. Toto určite odporúčam, ak chcete často používať navigáciu a mapy, prípadne máte slabší zrak. Väčší displej sa vtedy stane nesmierne užitočný.

Čo tak rozšírenie trénovania o trenažér? Otvorí sa vám nový priestor na zimné vylepšenie výkonnosti a celé to zapadne do ekosystému.  Trenažéry značky TACX patria do Garmin rodiny a tak môžete maximalizovať zber údajov a ich integráciu so súčasnými dátami. A intervalový tréning nikdy ľahšie realizovateľný, aj keď to rovnako bolí.

Nakoniec spomeniem porozumenie údajom. Ak budete rozumieť, čo namerané alebo predikované hodnoty znamenajú a ako ich využiť, budete dostávať online spätnú väzbu ako aj detailnú analýzu po každej jazde. V spojení s tréningovými plánmi tak budete efektívnejší. Ale hlavne máte aj skvelý podklad, ak chcete do tohto zapojiť aj trénera. Z týchto údajov určite bude vedieť poradiť, čo ako vylepšiť. Namerané údaje viete aicky synchronizovať aj s inými tréningovými portálmi ako napríklad Training peaks, ktoré sa ešte detailnejšie venujú rozvoju výkonnosti.

Záver

Pre vás ,čo chcete lepšie trénovať sa dnes otvára obrovský priestor pre zdokumentovanie vášho úsilia a ponúka sa veľa metrík, ako si overíte vašu výkonnosť. Srdcom tohto celého je Garmin Edge 840 s ktorým sa sny spred 10 rokov o skvelom trénovaní napĺňajú. A je to jedno, či vám stačí len samoštúdium a budete sebe trénerom, alebo chcete využívať externého špecialistu – trénera. Zozbierané údaje budú vždy skvelým podkladom na správne rozhodnutia. Preto aj relatívne vysoká úvodná investícia sa určite vie vrátiť v podobe lepšej výkonnosti.

Add comment

  1. Zažili sme
  2. Vyskúšali sme
  3. Pochodili sme
  4. Organizujeme

Dreiländergiro 2023

Cestná cyklistika 25-06-2023

Priatelia, podľa článku 69 mediálneho zákona vás musím dopredu upozorniť, že táto reportka nie je vhodná pre maloletých a citlivé povahy. Nebojte sa, nikoho som nezahlušil ani neprežil žiadnu div...

X-bionic Jasná 2023 a späť

Cestná cyklistika 17-06-2023

Jasná po ročnej prestávke Časy, kedy som pociťoval nervozitu pred štartom tejto slovenskej cykloturistickej kultovky sú už dávno za mnou. Pre niekoho výzva, pre niekoho príležitosť si zajazdiť s kama...

Leitha.Berg Radmarathon 2023

Cestná cyklistika 28-05-2023

Dnes to od rána vyzeralo na krásny letný deň. Už na štarte bolo horúcich 7 stupňov, na lícach ma sem-tam pošteklili osamelé snehové vločky, ale nočnú 20 centimetrovú nádielku stihli cestári odpratať a...

Optimálna zostava na cestný bicykel pre …

Športovec používa HW SW 31-07-2023

Pôvodne tento článok mal byť recenziou modelu Garmin Edge 840. Avšak som si uvedomil, že skutočný a zásadný zmysel moderného trénovania na bicykli nestojí na jednom zariadení. Tak popri odhalení ...

Garmin ClimbPro 2 darček pre vrchárov

Športovec používa HW SW 13-04-2023

Spolu s uvedením modelov Garmin Edge 840 a Garmin Edge 540 na trh, prišla zároveň aj nová verzia obľúbenej funkcie ClimbPro. Zatiaľ je len na týchto prístrojoch, ale čoskoro sa rozrasti...

Nová vlajková loď cyklopočítačov Garmin …

Športovec používa HW SW 17-03-2023

Koncom jari 2022 bol uvedený na trh najvyšší model Garmin Edge 1040. Oproti predchodcom bol v každej oblasti prepracovaný a ako nový majiteľ som vyskúšal, či sa z tohto modelu stala nová vlajková loď...

Profil stúpania Železná studienka - Hrub…

Kopce profily 14-02-2015

Alternatívne asfaltové stúpanie v bratislavskom lesoparku. Až po Kačín ľahké a vhodné aj pre menšie deti. Do druhej kategórie je zaradené kvôli záverečnému stúpaniu na Hrubý vrch.  ...

Profil stúpania na Kamzík

Kopce profily 31-10-2014

Známe a relatívne rušné asfaltové stúpanie z centra mesta až takmer k vysielaču na Kamzíku, čo viac dodať...  ...

Profil stúpania Pekná cesta

Kopce profily 07-09-2014

Známe asfaltové stúpanie z Krasnian (Rače) na hrebeň Malých Karpát a Bratislavského lesoparku. Charakteristické je svojim veľmi strmými úsekmi. Touto cestou sa dostanete na sieť spevnených ciest v les...

Výsledky Časovky Ivana Červenku na Zošku…

výsledky 31-07-2022

Ďakujeme všetkým  za účasť. Rok 2022 dopadol nasledovne... Odkazy na fotogalérie sú na konci tejto výsledovej listiny.  

Propozície 2022 Časovky Ivana Červenku n…

Propozície 19-03-2022

  Po Dvoch rokoch pokračujeme! Amatérsky športový klub AŠK Sportreport Pezinok Vás pozýva na cestnú cyklistickú časovku do kopca určenú všetkým nadšencom cyklistiky, ktorí si trúfajú zdola...

Výsledky Časovky Ivana Červenku na Zošku…

výsledky 28-07-2019

Ďakujeme všetkým  pretekárom, že prišli na našu časovku si zmerať sily. Rok 2019 dopadol nasledovne... Odkazy na fotogalérie sú na konci tejto výsledovej listiny.   ...

next
prev

Banner new