Logo

Garmin Radar Varia RCT 715 – bezpečnosť aj zábava

01Najnovší model cyklo-radaru Varia™ s integrovanou kamerou spája v sebe nielen bezpečnostné funkcie, ale dopĺňa ich aj o zábavný element v podobe využitia radaru ako zadnej kamery a fotoaparátu. Ako to ide skĺbiť dokopy popíšem ďalej..

Garmin Radar Varia RCT 715 obsahuje tri zariadenia v jednom tele. Je to predovšetkým bezpečnostný radar sledujúci približujúce sa vozidlá za vami, inteligentné zadné svetlo s rozličnými režimami svietenia a outdoor kameru ktorá nahráva situáciu za vami.

Základné vlastnosti radaru zostávajú nezmenené. Aktívny cykloradar pri jazde neustále upozorňuje na vozidlá približujúce sa zozadu. Ak sa v dosahu cca 140 m od Vás priblíži vozidlo, radar zabezpečí prostredníctvom Garmin Edge alebo ďalších kompatibilných zariadení, že sa poloha vozidla zobrazí na displeji a zároveň zaznie zvuková výstraha. Na Edge potom vidíte v symbolickom zobrazení, ako ďaleko je auto za Vami, ako vás obieha a prípadne koľko vozidiel je v dosahu za Vami. Radar deteguje vozidlá za Vami, ak sa približujú k vám najmenej o 5km vyššou rýchlosťou  ako idete vy. Zachytáva teda aj rýchlejších cyklistov, ktorí Vás budú predbiehať.

 V rovnakom momente začne Radar blížiacemu vozidlu signalizovať vašu prítomnosť na ceste. Spätné červené LED svetlo zmení spôsob svietenia a intenzitu a tak upúta pozornosť vodiča, že pred ním je cyklista. Podrobnosti ako to funguje nájdete aj v recenzii prvej verzie radaru.

Toto bolo podstatou aj v predchádzajúcich modeloch. Radar Varia RCT 715 však pridáva ďalší hardvér a ďalšie funkcie. Do radaru má totiž zaintegrovanú kameru vo vysokom rozlíšení 1080p pri 30 fps. Tá buď nepretržite alebo pri detegovaní auta spustí krátky záznam videa, ktorý sa ukladá na pamäťovú kartu. Tento záznam môže byť aj so zvukom. Počas nahrávania je možné priamo z Edge vyhotoviť aj fotografiu. Tieto záznamy sa dajú neskôr prenášať cez wifi do mobilu alebo po pripojení do počítača.

02

 

 

 

 

 

 

Z pohľadu bezpečnosti tak máte zabezpečený záznam v prípade konfliktu či nehody, ktorý môže byť použitý ako súčasť dokumentácie.

Prvok zábavy je v tom, že takto je možné nahrávať aj jazdcov za vami, čím dosiahnete videá či fotografie, ako pri prenosoch cyklistických podujatí. Navyše bezpečným spôsobom.

03

 

 

 

 

 

 

To robí z Varia RCT 715 komplexný prístroj, ktorý určite osloví širokú verejnosť a možno aj Vás.

Popis prístroja

Oproti predchodcovi je Varia RCT 715 o niečo väčší a ťažší.

Rozmery 4.2 x 10,6 x 3,19 cm
Hmotnosť 147 g
Výdrž 6 hodín - denný režim blikanie (65 lumenov) / 3 hodiny - nočný režim blikanie (29 lumenov) + záznam videa 1080p
vstavaná pamäť 16GB microSD karta 16GB
video režimy 1080p / 720p @ 30fps
pripojenie cez USB-C
Podrobnú technickú špecifikáciu nájdete na stránkach garmin.sk.

04 05

 

 

 

 

 

 

Vylepšená je aj konštrukcia držiaka na bicykel, ktorý obsahuje adaptér pre rôzne tvary/profily sedloviek - od štandardného okrúhleho až po aero profil. Tiež má mohutnejšie a stabilnejšie upínanie radaru na držiak.

06 07

 

 

 

 

 

 

Radar Varia RCT 715 podporuje aj viacero profilov svietenia pre optimálne použitie napr. pri jazde v peletóne radar zníži intenzitu osvetlenia pri blikaní na približujúce sa vozidlo, tak aby ste neoslepovali svojich spolujazdcov v peletóne.

08 09

 

 

 

 

 

 

Kamera zaznamenáva obraz a zvuk vo vysokom rozlíšení 1080p (s možnosťou optimalizácie nastavení) s integrovanými údajmi o polohe, rýchlosti, dátume a čase a uhlom záberu 220°.

Pre pripojenie Varia radaru k smartfónu s využitím aplikácie Varia App sa používa integrovaný Bluetooth. Vďaka aplikácií získate prehľad o situácií za vami o blížiacich sa vozidlách. Tiež si môžete nastaviť zvukové a vibračné upozornenia.

10

 

 

 

 

 

 

Alternatívne môžete pripojenie radaru využívať aj s aplikáciami tretích strán (Ride with GPS) pre rozšírenie funkčnosti a použiteľnosti.

Vstavané bezdrôtové Wi-Fi rozhranie v spojení so smartfónom a aplikáciou Varia App umožní po ukončení jazdy prehrávanie a sťahovanie videí priamo do smartfónu.

11 12

 

 

 

 

 

 

Zadné červené svetlo je viditeľné až do vzdialenosti 1km a je šírené v uhle 220 stupňov. Svetlo nežiari len smerom dozadu, ale má aj po bokoch LEDky a teda je viditeľné aj z boku, čo je fajn hlavne na križovatkách.

Kto disponuje svetlami, ktoré komunikujú s ANT alebo si ich plánujú zaobstarať, tak dobrou správou je, že radarové svetlo ide zapojiť do siete takýchto svetiel a tým sa dajú centrálne ovládať.

Tak ako pri Edge modeloch, aj radar Varia RCT 715 má Incident detection funkciu. Akonáhle zaregistruje náraz, tak sa aicky uloží prebiehajúca sekcia videa a pošle sa alarm.

Pripojenie na mobil a základné nastavenie

Pre používanie radaru v spolupráci s mobilom slúži aplikácia Varia, ktorá je dostupná na všetkých významných platformách. Po inštalácii je treba radar spárovať s aplikáciou a mobilom.

V aplikácii sa dá radar úplne nakonfigurovať. Napríklad v akej kvalite má nahrávať, či neustále alebo pri spustení alarmu, dĺžku záznamu, prípadne aké údaje sa majú zobraziť na snímkach a videách.

13 14

 

 

 

 

 

  

Prostredníctvom aplikácie je možné sa pomocou wifi siete dostať k záznamom kamery v radare a prípadne si ich stiahnuť. Treba však počítať s pomalšou odozvou a menšou prehľadnosťou ako pri pripojení k počítaču. Je tiež možné si vybrať zaujímavé klipy a označiť ich, čím sa zabezpečí, že sa neprepíšu pri zaplnení karty. Veľkosť dátovej karty v dodávke je 16 GB čo stačí v priemere na jednu stredne dlhú jazdu.

Varia aplikácia dokáže zobraziť podobný výstup ako na Edge, takže sa v grafickej aj zvukovej forme na displeji zobrazí približujúce sa vozidlo, prípadne vozidlá. Takto môžete používať radar aj bez kompatibilného zariadenia.

15 16

 

 

 

 

 

 

Počas nahrávania videa je možné v aplikácii spraviť aj foto. Kliknutím na príslušnú ikonu sa vytvorí jpeg s rozlíšením ako je video, teda 1920x1080. Pokiaľ ale záznam videa nebeží, nie je možné foto vytvoriť. Kvalita je úmerná kvalite videa. Na fotky z moderných smartfónov to nestačí, ale na dobrú dokumentačnú fotku je to plne postačujúce.

17

 

 

 

 

 

 

Ovládanie z Edge

Tí, ktorí vlastníte Garmin Edge cyklopočítač, tak počas jazdy nebudete používať mobil s appkou, ale využijete možnosť prepojenia Varia radaru s Edge. To sa rieši rovnako ako pripojenia iných senzorov, teda dáte vyhľadať a spárujete radar s Edge. Tým sa na displeji Edge objaví nová ikonka vpravo hore symbolizujúca radar. Testoval som to na Edge 1030 ako aj na Edge 1040 Solar.

18 19

 

 

 

 

 

 

20 21

 

 

 

 

 

 

Hneď na úvod musím napísať, že na displej Edge nedostanete žiadne live video ani foto. Tam to funguje presne ako na predchádzajúcich variantoch Varia radaru, teda ak sa k vám priblíži vozidlo, zaznie tón, po bokoch sa zobrazia farebné pruhy a v pravom pruhu sa v tvare bieleho bodu zobrazuje, ako sa k Vám približuje vozidlo. Keď vozidlo prejde a za vami nič ďalšie nejde, pruhy nakrátko zozelenejú a nakoniec zmiznú. Pri približovaní vozidla za Vami sú polia oranžové, ak sa približuje príliš rýchlo sú červené. Ak ide viac vozidiel za vami s rozostupmi, uvidíte viac bielych bodov. Ak idú tesne za sebou a radar ich nerozozná, tak taká skupinka je interpretovaná jedným bodom. Zvukové výstrahy si môžete nastaviť či vypnúť.

22 23

 

 

 

 

 

 

Toto je už mnohým známe ale čo kamera? Jej ovládanie z Edge je spravené prostredníctvom widgetu alebo inak povedané záložky s ovládacími prvkami, ku ktorým sa dostanete tak, že spravíte na obrazovke gesto potiahnutím prsta z hornej časti obrazovky do stredu. Tým ako keby vytiahnete záložky s informáciami napríklad o počasí, notifikácie, spravovanie senzorov a pod. A po pripojení radar Varia RCT 715 pribudnú dve záložky. Jedna slúži na ovládanie svetla, kde môžete meniť trvalé svietenie na blikanie alebo na peloton režim s nižšou intenzitou či vypnúť svietenie.

24 09

 

 

 

 

 

 

Ďalšia záložka predstavuje ovládanie kamery. Vidíte tam nastavenie kamery a dve veľké tlačidlá. Jedným viete aktuálne video  v dĺžke asi 90 sekúnd označiť za permanentné a to sa uloží na osobitné miesto, aby sa nemohlo prepísať a druhé tlačidlo slúži na spravenie fotografie. Tieto polia sú dostupné iba ak radar zaregistruje pohyb za vami alebo ste v režime trvalého nahrávania. Keď stlačíte jedno alebo druhé tlačidlo, trvá to pár sekúnd, kým sa vykoná akcia a na ten čas nemôžete ovládať kameru. Po vykonaní akcie sa tlačidlá zobrazia normálne a môžete kameru opäť ovládať.

26 27

 

 

 

 

 

 

28 29 30

 

 

 

 

 

 

Osobne by mi bolo milšie, keby takéto ovládacie prvky boli priamo na niektorej z obrazoviek, ale aj toto sa dá nacvičiť a pomerne efektívne používať. Fotografovanie som používal hlavne keď som chcel nafotiť kamarátov idúcich za mnou. Takto mali všetci okrem mňa pekné fotky z tripov.

31

 

 

 

 

 

 

K fotkám a videám sa viem dostať cez mobilnú appku alebo cez počítač, na ktorý cez kábel pripojím radar. Varia RCT 715 nerobí kontinuálne videá ale delí ich na menšie kúsky.

Aby som nezabudol. Radar Varia RCT 715 sa dá ovládať prirodzene aj tlačidlami na boku tela. Radar má dve tlačidlá. Jedno slúži na zapnutie vypnutie. Druhé na spustenie nahrávania sa správa rozlične podľa režimu nahrávania. Ak je zvolený trvalý režim nahrávania, stlačením „record“ tlačidla uložíte práve prebiehajúce video resp označíte ho ako neprepisovateľné. V radarovom režime po stlačení sa začne trvalo nahrávať video.

Po pripojení radar Varia k počítaču uvidíte štruktúru priečinkov a v nich príslušné videá a fotografie. Sú tam priečinky pre záznam pri detekcii nehody, priečinok pre označené videá, fotografie a priečinok kde rotujú priebežne zaznamenané videá.

32

 

 

 

 

 

Tipy pre lepšie používanie

Keď začnete používať Radar Varia RCT 715 aj na zaznamenávanie videí a fotografií pre svoju potrebu napríklad na dovolenkách, zistíte, že na takúto zábavu potrebujete väčšiu kapacitu pamäťovej karty. Pribalená je 16GB. Varia aplikácia na mobile vie komunikovať s kartičkou do veľkosti 128GB a samotný radar pojme až 512GB kartičku. Má to však podmienku. Keď kúpite kartičku a dáte ju do Varia, ten ju nerozpozná. Musíte ju totiž naformátovať cez Varia Aplikáciu. Tá po svojom formátovaní zároveň vytvorí svoju adresárovú štruktúru a až potom vie radar Varia správne s kartičkou fungovať.

33

 

 

 

 

 

 

Radary Varia sú na trhu už niekoľko rokov a stali sa nesmierne populárnymi pre ich bezpečnostné funkcie a praktickosť. Existuje k nim viacero doplnkov v podobe Connet IQ aplikácii pre Edge alebo aplikácií v mobile. Asi najčastejšie rozšírenie slúži na vlastné individuálne nastavenie svetla. Obľúbená CIQ aplikácie je napríklad Smart Bike Lights, ktorú som aj ja používal.

Smart bike Lights si stiahnete z Connect IQ store a zosynchronizujete do Edge. Tam si pridáte novú obrazovku z jedným políčkom do ktorého vložíte túto appku. Na tejto obrazovke potom budete mať sadu tlačidiel, ktoré okamžite zmenia svetelné režimy a tak môžete podľa potreby prepínať správanie sa svetla podľa okolitých podmienok.

34 35

 

 

 

 

 

 

Správanie svetiel sa dá nakonfigurovať na stránke https://maca88.github.io/SmartBikeLights/ kde je aj vyčerpávajúci návod.

 Po nastavení správania svetiel na stránke vygenerujete kód. Ten vložíte buď v Garmin Express na počíta,či alebo v ConnectIQ appke v mobile do parametrov aplikácie Smart bike Lights a zosynchronizujete. Tam budete mať vytvorenú vlastnú skupinu tlačidiel a režimov svietenia. Napríklad ja som použil obľúbenú konfiguráciu internetových používateľov s vypnutým svietením cez deň a blikaním pri detekcii radaru a pod. Kód pre aplikáciu je rozličný podľa modelu Edge. Tak napríklad pre

Edge 1030 je kód

###0,73535488#5,4!Dark:2:7:1:0H]0Es0,r0!RADAR:1:7:1:0I]1]0!Brake:1:4:1:0A[-8!:1:0:0:0D=1##6,5:Varia!2,:-1,Off:0!1,Light Full:4!1,Light Peloton:5!1,Day Flash:7!1,Night Flash:6#0::#0:0#123!:123!#B2713##11#0#0

Edge 1040 Solar

###0,73535488#5,4!Dark:2:7:1:0H]0Es0,r0!RADAR:1:7:1:0I]1]0!Brake:1:4:1:0A[-8!:1:0:0:0D=1##6,5:Varia!2,:-1,Off:0!1,Light Full:4!1,Light Peloton:5!1,Day Flash:7!1,Night Flash:6#0::#0:0#123!:123!#B3843##11#0#0

Vy si môžete tento kód skopírovať, prilepiť na stránke uvedenej vyššie a pomeniť parametre či model. Potom si dáte vygenerovať vašu konfiguráciu, ktorú si uložíte do aplikácie a máte vlastné nastavenie.

Ak ste malá kompaktná skupina jazdcov, ktorá pravidelne jazdí pokope, môžete sa podeliť o výstup z radaru. Ak ostatní členovia skupiny majú Garmin Edge, aj oni si môžu spárovať radar a vidia rovnako ako vy čo sa deje na vami. Samozrejme ak sú v ANT+ dosahu. Ak je jazdec v skupine dakde vpredu alebo uprostred, môže sa znížiť dosah radaru vplyvom zatienenia iných cyklistov.

Posledný tip čo som skúsil sa týka výdrže batérie. Ak potrebujete aby radar, svietenie a kamera fungovali dlhšie, môžete si dokúpiť externú nabíjačku a tú cez USB-C pripojiť na Radar. Kreativitu ako to pripojiť, aký model kúpiť a kde to na bicykli zapojiť nechám na vás, ale radar Varia funguje aj s pripojeným externým nabíjaním.

Zhodnotenie

Tak ako predchodcovia, aj Radar Varia RCT 715 je veľmi užitočným doplnkom bicykla v mestskej a cestnej prevádzke. Radar funguje veľmi spoľahlivo, inteligentné svetlá upútajú zmenou režimu svietenia vodičov a tí vás budú evidovať. Integrovaná kamera Vám zabezpečí, že aj v prípade konfliktu viete dokázať svoje správanie a navyše pridáva ten funny faktor, že máte k dispozícii akčnú kameru, ktorú ovládate z Edge. Síce je orientovaná dozadu, ale práve týmto dokážete spraviť kúzelné videá a fotky kamarátov idúcich za vami.

Celkovo sa mi páči celý koncept. Široká použiteľnosť. Výdrž batérie je tak akurát na bežnú viachodinovú jazdu a tomu je aj úmerná kapacita záznamu. Po mechanickej stránke je solídne upevnenie na sedlovku, IPX7 zabezpečí funkčnosť aj pri daždi. Počas testovanie sa nevyskytol žiaden problém.

Menšie výhrady mám ku kvalite aplikácie v mobile, kde si viem predstaviť viaceré zlepšenia. Tiež by som uvítal, keby sa na Edge dala ovládať kamera (uloženie videa a foto) nielen z widgetu ale priamo na niektorej stránke.

Za odporúčanú cenu 399 Eur dostanete veľmi vydarený a užitočný doplnok, ktorý som si obľúbil a odporúčam.

Kameru som mal zapožičanú od zastúpenia Garmin na Slovensku a po testovaní som ju vrátil.

sportreport.sk